top of page

[LUISTER!] Off the grid


Op enig moment, toen ik al lang genoeg meeliep in het vakgebied en toch nog met enige afstand en verwondering de ontwikkelingen in het vak kon gadeslaan, zag ik het. Ik zag dat veel mensen, vakgenoten, collega's in private en publieke domeinen, zich modern gedroegen. Ruimtelijke ordening werd ruimtelijke ontwikkeling werd ontwikkelingsplanologie werd gebiedsontwikkeling. Want het moest anders. Anders dan voorheen. Off the grid.

Het jargon werd uitgebreid maar het bleef bij woorden. Mooie woorden, dat wel. Samenwerken, vertrouwen, gunnen, meerwaarde, organisch, betrekken van stakeholders en delen van financiële risico's. De oplossing lag echter niet bij woorden, maar bij zelfinzicht. En helaas, de woorden veranderden, het zelfinzicht nauwelijks.

Er was een crisis voor nodig om te laten inzien dat er een nieuw tijdperk was aangebroken bij het inrichten van het land. Traditionele partijen leken in een moeras terecht te zijn gekomen, onkundig zichzelf bij hun haren omhoog te trekken. Er kwam ruimte voor nieuwe partijen met nieuwe inzichten, nieuwe verschijningsvormen en met nieuwe aanpakken. De noodzaak van echt samenwerken als partners kreeg eindelijk echt invulling. Met vallen en opstaan en langzamer dan gewenst, maar toch. Oosterwold in Almere geldt als iconisch voorbeeld - het kán dus wel.

En nu, met de economische crisis alweer ver weg verstopt in ons geheugen, hebben we iets geleerd? De opgaven anno 2017 zijn niet mals. Het afgelopen jaar bracht ons o.a. de discussies over een miljoen te bouwen woningen, de noodzaak van het Deltaprogramma waterveiligheid, de kustbebouwing en de veenbrand van de telkens weer oplaaiende Factory Outlet Centres-discussie. Ik hoor nog steeds de nieuwe woorden, maar zie veel oud gedrag terugkeren. De bouwers pleiten voor bouwen in de wei, het Kustpact en de discussie over de FOC's kwamen pas op gang na grootschalige aandacht in de media.

Zelf ondervond ik het recent toen één van de partners in mijn project, een waterveiligheidsproject met een gebiedsgerichte en omgevingsgerichte opgave, zich met woorden had gecommitteerd aan deze doelstellingen. Helaas was hij niet bereid daar, als bevestiging van die ambitie, een bescheiden financiële bijdrage aan te willen leveren. De motivatie daarbij was dat pas te willen doen als er een direct eigen belang aan te koppelen zou zijn. Welkom in 2007.

Off the grid

1 Off the grid - Beastie Boys

2 Self sufficient - Natural Forces

3 All by myself - Fats Domino

4 She's lost Control - Joy Division

5 After the goldrush - Neil Young

6 Heel andere wereld - De Dijk

7 Let's do iT together - Dyke & the Blazers

8 Fair share of breathing - Paul Heaton & Jacqui About

9 We live in two different worlds - Hank Williams

10 Shine a different light - Patty Griffin

11 Everything is different now - Kevn Kinney

12 West Coast - Lana del Rey

13 Watershed - Indigo Girl

14 Terug naar de kust - Maggie MacNeal

15 The River - Bruce Springsteen

Featued Posts 
Recent Posts 
Find Me On
  • Facebook Long Shadow
  • Twitter Long Shadow
  • YouTube Long Shadow
  • Instagram Long Shadow
Other Favotite PR Blogs
Serach By Tags
bottom of page