top of page

[SEIZOENSTIP] Schokland, eiland op het droge


[Ronald Löhr] Schokland, eiland op het droge. National Geographic heeft met z’n goudgele lijst dit bijzondere eiland al omrand. Logisch, niet alleen is Schokland al sinds 1995 Nederlands eerste UNESCO werelderfgoed, maar al eeuwen is Schokland een tijdloos mysterie, waar water en land voortdurend om de macht strijden. Een mysterie dat je inspireert en vraagt om te worden ontdekt.

Laat je meevoeren en verrijken door één van de wonderlijke verhalen uit een andere tijd. Ontdek dit werelderfgoed op de fiets of wandelend langs de oevers van het voormalige eiland. En neem je de eerste afslag, dan ben je voor je het weet in Nagele, dat andere fenomeen waar de maakbaarheid van aarde en samenleving tot perfectionisme werd verheven.

Staand bij de lichtwachterswoning, voel je de wind en meen je de golven te horen die hier eeuwenlang op de kade hebben gebeukt en, beetje bij beetje, water op land hebben veroverd. Bij de hervormde kerk in Middelland, waar ook het museum gevestigd is, galmen de strenge preken nog na, die waarschuwden voor naderend onheil. En nabij de gesteentetuin, onder de sterrenhemel waar de elementen nog vrij spel hebben, word je meegevoerd naar lang vervlogen, prehistorische tijden.

Dan begrijp je waarom Schokland een tijdloos mysterie wordt genoemd. Een wonder tussen land en water, ontstaan uit zowel strijd als samenspel van de mens met de oerkrachten van water, aarde, wind en vuur. Een mysterie dat je inspireert en vraagt om te worden ontdekt.

Als je op Schokland bent beleef je waarom dit “eiland op het droge” symbool staat voor het Nederlandse leven met het water. De Zuiderzee spoelde met haar zeespiegelstijging en stormvloeden steeds weer stukken van het eiland weg. Uiteindelijk bleef er slechts een klein, langwerpig strookje land over, waar het te gevaarlijk werd om te blijven wonen. De dreiging dat het eiland geheel zou worden opgeslokt door de zee deed in 1859 Koning Willem III besluiten de bewoners verplicht te evacueren.

Alles veranderde met de aanleg van de Afsluitdijk en later de Noordoostpolder. De strijd tegen het water werd, zo dacht men, voor altijd overwonnen. In 1942 was het zover: Schokland was een eiland op het droge geworden. Maar nog altijd steekt het eiland boven het polderlandschap uit.

Schokland is echter niet alleen historie. Bewoners en betrokkenen willen het verhaal vertellen van het Schokland van nu. Ze willen je laten ervaren hoe het is om op dit eiland op jezelf aangewezen te zijn, de elementen te ervaren. En om je de kracht van rust en ruimte te laten voelen. Dus, Schokland: zegt het voort, maar niet te hard!

Featued Posts 
Recent Posts 
Find Me On
  • Facebook Long Shadow
  • Twitter Long Shadow
  • YouTube Long Shadow
  • Instagram Long Shadow
Other Favotite PR Blogs
Serach By Tags
bottom of page