[LEES!] Boekentips. En waarom dan wel?
[Alet van 't Eind] Ooit Publieke Werken van Thomas Rosenboom gelezen? Zo ja, dan is het plein voor het Centraal Station van Amsterdam sindsdien ook voor jou voor goed veranderd. Je loopt het station uit en ziet onmiddellijk dat kleine scheve huisje (nu souvenirwinkel) met de mooie erker, omarmd door het Victoria Hotel. Je ruikt de vis die in de negentiende eeuw over Het IJ werd aangevoerd en je denkt aan de briljante en monomane vioolbouwer Walter Vedder die ondanks zichzelf werd verleid door het grote geld. Amsterdam is na Publieke Werken nooit meer dezelfde. Dat boek wil mij trouwens ook al jaren op de A28 richting Groningen af laten slaan naar Hoogeveen om te gaan zoeken naar de plek waar Anijs z’n drogisterij had. Stom, nog nooit gedaan…
Publieke Werken heeft mijn kijk op de wereld van de ruimtelijke ontwikkeling, waar ik sinds jaren dagelijks mee bezig ben, veranderd en verdiept. Natuurlijk ken ik de factoren die tellen bij het maken van keuzes en het nemen van beslissingen. Net als nu draaide het in het negentiende-eeuwse Amsterdam van Walter Vedder om geld, macht, kennis, politiek, geschiedenis, techniek en tijd. Net als nu was het zaak daarover regie te voeren voor een zekere en gewenste uitkomst. Maar ja, er is altijd wel iets dat de boel in de war schopt. Meestal zijn dat de mensen die uiteindelijk zwakke knieën hebben… of juist sterke. Soms omdat ze Willen, soms omdat ze maar wat Doen. De uitkomst is slecht voorspelbaar. Er zit niets anders op dan te accepteren dat zelfs de Ruimtelijke Ontwikkeling voor een belangrijk deel bepaald wordt door toeval en lot.
Het resultaat voor Walter Vedder is rampzalig, ondanks zijn welomlijnde plannen. (lezen dat boek!)
Literatuur en poëzie ontsluieren op het eerste gezicht onzichtbare en onbespreekbare overwegingen en gedachten. Hoofdthema’s zijn Liefde en Dood, maar ook ons vakgebied komt langs. Zeker en regelmatig. Het kan gebeuren dat een boek je op een onverwachte wijze dichter bij een oplossing brengt dan een training, een congres of een uitgewerkt scenario.
‘Lezen helpt’ wil ik maar zeggen. Daarom vanaf nu de rubriek LEES!. Voor de vakantie, voor de zondagmiddag, of misschien wel gerechtvaardigd tijdens werktijd. Elke keer een ander boek en voor ieder wat wils…