top of page

[7 MENINGEN] over de (on)zin van stadslandbouw


7 meningen.png

Alet van ‘t Eind: Romantisch en juist daarom belangrijk!

Het wereldvoedselprobleem wordt er niet mee opgelost. Iedereen die een moestuin heeft gehad weet dat je uit een bak van één vierkante meter geen gezin kan voeden, hoe rationeel je ook zaait en oogst. Mijn kippen leggen eieren, maar ze houden gewoon op in september om tegen Pasen weer te beginnen. Jan Splinter komt er niet van door de winter. Pruimenbomen in de straten en boerenkool in de tuinen maken kinderen en grote mensen bewust van de kwetsbaarheid van onze voedselvoorziening. Belangrijk en helemaal niet romantisch.

Marc Numann: Nederlanders gaan hier bakken geld mee verdienen

We moeten ons inderdaad niet blind staren op wat zieltogende tomaten in een perkje in Rotterdam. Stadslandbouw is een innovatieve, technologisch vooruitstrevende bedrijfstak, die in andere delen van de wereld oplossingen zou kunnen bieden voor food deserts en verlies van landbouwareaal. Nederlanders gaan daar bakken geld mee verdienen. En trouwens, niets mis met hip hop in bejaardentehuizen!

Ronald Lohr: Leegstand - laat 1000 planten groeien

Stadslandbouw is prachtig. En dan vooral in educatief en therapeutisch opzicht. Maar de echte revolutie komt van ontwikkelingen als: www.plantlab.nl. Stel je eens voor: in een restaurant zoek je niet alleen je eigen kreeft uit, maar ook je eigen sla, radijs en komkommer. Of stel je voor wat dit voor mogelijkheden biedt voor de medische wereld en het op maat, tempo en tijd ontwikkelen van medicijnen?! Maar vooral stel je voor hoe dit de grote metropolitane regio's in de wereld kan helpen: op locatie in flatgebouwen groenten kweken en niet afhankelijk zijn van transportrisico’s en kwetsbare levertijden.

Joktan Cohen: Lol!

Totdat we met hightech apparatuur binnenshuis hoogwaardig voedsel gaan verbouwen is stadslandbouw vaak een volkstuin op het dak. Prima. Er wordt om volkstuinen in en om de stad gevochten dus vinden ‘we’ het blijkbaar leuk. Als je dus een dak hebt waar een moestuin op kan heb je mazzel. Gewoon leuk. Meer contact met de natuur en wat je eet. Meer insecten en een leuker aanzicht. Verwacht er niets wereldschokkends, en beleef er gewoon lol aan. En kijk nou eens. Stadslandbouw doet me oproepen tot het hebben van ‘lage verwachtingen’…. Doet het nu al meer met me dan ik had verwacht. Lol.

Anjo Travaille: Het zijn maar argumenten, geen redenen!

Voor stadslandbouw worden drie inhoudelijke argumenten aangevoerd. We discussiëren vaak over inhoudelijke argumenten, maar is dat wel zo logisch?

Nee! Als je kijkt naar volgtijdelijkheid bij complexe beslissingen, dan maken we met onze hersenen een keuze op basis van gevoel. Vervolgens bedenken we argumenten. De argumenten zijn dus niet de basis van de keuze. Met tegenargumenten en met de manier waarop je die brengt, kun je een gevoel oproepen bij anderen. En daarmee kan je de mening van anderen beïnvloeden. Ik vermoed dat stadslandbouw gewoon leuk is. Punt.

Kai Liang: Een volkstuin in een nieuw jasje van globale betekenis!

Volkstuinen zijn ècht niet meer van deze tijd, maar wanneer is “stadslandbouw” meer dan een hype? Uiteindelijk is dat afhankelijk van de behoefte en wat men ervoor over heeft, hoe het dit zijn uiterlijke verschijning krijgt. In de Nederlandse context, kùnnen de ambities ook niet heel groot zijn. Op globaal niveau en vooral daar waar de verstedelijking flink doorzet, zijn de ambities hoogdravender. En door landbouw de stad in te halen, verminder je ook de negatieve effecten van de verstedelijking zoals hittestress, en daar zijn we uiteindelijk allemaal bij gebaat.

Featued Posts 
Recent Posts 
Find Me On
  • Facebook Long Shadow
  • Twitter Long Shadow
  • YouTube Long Shadow
  • Instagram Long Shadow
Other Favotite PR Blogs
Serach By Tags
bottom of page