[Luister!] De droom van de planoloog


Ooit een succes, de toekomst van het land, als zodanig werd Levittown gezien. Het was, zo werd gezegd, het voorbeeld voor een geslaagde grootschalige suburbanisatie. Alle gemeentebesturen wilden Levittown zijn. Tenminste, dat was zo totdat een nieuw verhaal zich aandiende. De economie nam een andere wending, de fabrieken sloten en het succesverhaal van de alter ego van Allentown was voorbij.

Met Akron, Ohio liep het evenmin goed af. Het treinstation verdween en South Howard maakte plaats voor parkeerplaatsen. Het goede van weleer verdween samen met de vooruitgang. Maar die vooruitgang ontnam zichzelf niet zelden de adem. Opvallend vaak luiden auto’s of voor auto’s noodzakelijk geachte infrastructuur het laatste hoofdstuk in van het boek dat ooit vooruitgang heette.

Snelwegen, parkeerplaatsen en winkelcentra in suburbs, ze vormen het sluitstuk van het vorige succesverhaal. Het zijn tekenen des tijds die zich blijvend aandienen. De toekomst brengt immer uitdagende nieuwe dromen. Het paradijselijk bestaan schreeuwt er om ontworpen te worden. Slimme, sociale, gezonde en circulaire steden verschijnen op tekentafels van planologen en andere ruimtemakers. Soms gedreven door financiële verlokkingen, niet zelden gekoppeld aan de wens een betere wereld te creëren. Maar helaas, de droom van de planoloog komt niet altijd uit.

Luister onderstaande playlist in Spotify

The Jam - The Planner’s Dream goes wrong

Billy Joël - Allentown

Arcade Fire - The Suburbs

The Pretenders - My city was gone

Guns ‘n’ Roses - Paradise City

Margo Price - Heart of America

Joni Mitchel - Big yellow taxi

Jen Cloher - Regional echo

Brad Paisley - Welcome to the future

Starship - We built This city

Prince - Sign of the times

Alicia Keys - Empire State of mind

Talking Heads - Cities

Myra – Country of the future

Nathalie Merchant - San Andreas Fault

#luister #ronaldlöhr #wintereditie2018

Featued Posts 
Recent Posts 
Find Me On
  • Facebook Long Shadow
  • Twitter Long Shadow
  • YouTube Long Shadow
  • Instagram Long Shadow
Other Favotite PR Blogs
Serach By Tags